De reus
Door: Roos
Blijf op de hoogte en volg Roos
08 Juni 2007 | Zweden, Jokkmokk
Jaaa een bericht! Excuses voor de vertraging, maar er moet hier natuurlijk ook gewerkt worden hè ;) Kort na mijn vorige bericht is mijn enquête afgekomen - eerst door mijn vader en later door ene Boglarka; een medewerker van de Uppsala Universiteit die zich ook bezighoudt met sociolinguïstiek - en moest ik dus mensen opzoeken die hem eventueel in zouden willen vullen. De enquete staat inmiddels ook online, wat weer veel meer mogelijkheden biedt.
De dagen zijn eigenlijk redelijk hetzelfde geweest sinds ik hier ben, daarom geef ik maar gewoon een korte samenvatting van de hoogtepunten. De dag nadat ik in mijn nieuwe kamer ben aangekomen, kreeg ik een internetaansluiting op mijn kamer, halleluja! Contact met thuis te over en zo werd het toch een beetje leuker. Want de mensjes hier (-jes ja, de meesten komen tot mijn schouder en de directrice van de school zelfs maar tot mijn navel) blijven toch nogal afgesloten van alles wat niet uit Jokkmokk komt (behalve Eristoff Ice) dus gezellig zou ik het niet snel noemen. Maar soit, dat maakt niet uit, ik ben hier immers niet op vakantie maar op werkbezoek. Zolang je moet wachten op je vertaling komt er niet veel van werken, daarom was ik erg blij toen uiteindelijk de vertaling klaar was.
De eerste enquêtes nam ik af hier op de Samernas volkshogeschool. Welgeteld 8 studenten, maar alles beter dan niets. Er waren er twee die geen zin hadden om iets in te vullen. Geen ZIN. Sta je dan met al je werk, al je goede bedoelingen en alle duizenden afgelegde kilometers, heeft zo'n muts "geen zin". Nouja, maakt niet uit, de eerste acht zijn binnen. Via internet heb ik naar alle mogelijke sami-e-mailadressen (en nog meer) de link gestuurd van de online enquête, met de vraag of ze hem zoveel mogelijk door willen sturen. Ook langs deze kant druppelen dus de enquêtes binnen. Ik heb een gesprek gehad met de partijleider van de Sametinget (Samiparlement) en hij beloofde ook de link naar iedereen door te sturen. Hij zei al dat het erg moeilijk zou zijn om iedereen zelf te benaderen en dat internet een uitkomst is. Als ik contact met hem op wilde nemen kon ik dat het beste doen via e-mail of GSM, want, zo zei hij; "... because I'm quite nomadic." Uitspraak van de week!
Zo zie je maar dat het dus gewoon realiteit is, die Sami cultuur. Ik heb het wel allemaal al eens gezien in musea en toeristenplekjes langs de weg, maar mensen leven ook gewoon zo. Al heb ik daar aanvankelijk wel aan getwijfeld hoor, omdat ik hier op de school nooit iemand zag. Toen ik door de ruit van een klaslokaal keek, zag ik een Gahkti (Sami-tuniek)die half af was, en lagen stukken rendiergewei klaar om bewerkt te worden. Toen dacht ik; is het nou een ver doorgevoerde grap, bedoeld om toeristen te maken, en hebben ze dit gewoon zo uitgestald, of zijn hier écht mensen bezig om professioneel Sami te worden? Ik wist het niet, maar van de week kwam ik erachter.
Afgelopen dinsdag was het de laatste schooldag, en kregen alle studenten (alle 8 :p ) hun diploma. Ik was getipt door een aardige docent, dus ik besloot me er gewoon bij te voegen. (bijna) alle studenten en docenten kwamen in klededracht, wat erg leuk was om te zien. Aan de kleren kun je zien waar iemand vandaan komt (welke plaats) helaas was ik de details die ik geleerd had in het museum alweer vergeten. Maar ik heb genoeg foto's gemaakt om het later op mijn gemak nog eens te analyseren! Buiten de kledendracht hadden alle studenten een digitale camera op zak plus een GSM die zo nieuw is dat hij in Nederland nog niet eens te koop is (lang leve Nokia en Ericsson - Fins en Zweeds)dus een ouderwetse gelegenheid was het nu ook weer niet, bovendien maakten zij net zo hard foto's van elkaar als ik van hem.
Na de diploma's was er nog een mis in het oude houten kerkje, erg leuk. Ik nam een psalmenboekje in het Lulesamisch (dialect) omdat het voor mij toch geen fluit uitmaakt, ik snap er toch niets van. En dat bleek wel weer want ik zat elke keer op de verkeerde pagina. Gelukkig konden de "gewone" studenten ook niet meezingen, dus de kerk is hier niet zó hip hier in het noorden als ze je wel eens willen laten geloven. Maar goed, al bij al was het een hele speciale ervaring, en ben ik blij dat ik erbij was.
Genoeg gekletst, nu de foto's. Ik zal eerst foto's laten zien van hoe Jokkmokk eruit ziet, daarna van mijn lunch op de poolcirkel (een beetje zuidelijker dus :p ) en daarna van de diploma-uitreiking. Veel plezier ermee!
Over een paar uurtjes vertrek ik naar Östersund, waar ik misschien geen internet heb, dus tot ooit!
liefs Roos
liefs Roos
08 Juni 2007 - 08:32
Klas:
Bericht van Roos:Het internet viel uit tijdens het uploaden van de foto's.Jammer want er waren er nog meer.
08 Juni 2007 - 17:12
Freek:
Nou dat komt wel goed met de rest van de foto's. Ik ben allang blij weer wat te lezen van je gebeurtenissen hoor:). We spreken zo af en toe wel op msn maar daar kun je toch ook niet alles in vertellen en zeker niet zo gedetailleerd.
Ben blij dat het gelukt is met de enquete en dat je hem eindelijk kunt uitvoeren. Beetje jammer van die twee mutsen maar er zijn er nog wel een paar meer denk ik zo.
Veel plezier en succes in östersund.
Knuff -
09 Juni 2007 - 09:54
Coco:
oo je leeft nog. Dacht dat je opgegeten was door een beer hi hi.Ben blij voor je dat je nu eindelijk aan het werk kunt en je ziet daar zijn ook van die eigenwijze mutsen die niet mee willen werken. Daarvoor had je niet zover weg hoeven gaan. heel veel geluk met je enquete en tot snel
Dikke kus COCO -
09 Juni 2007 - 10:29
Marga:
OHHHH die luchten die luchten die hebben we hier niet.Maar van die mutsen die hebben we hier ook hoor. Ze zijn het gewoon niet waard om daar te wonen ik zou ze de mutsen van het hoofd trekken. Diploma uitreiking of niet.
Fijn dat het nu begint te lopen met je enquette als je contacten gelegd zijn kun je het hoop ik voor je via internet verder afronden. Nog een paar fijne dagen daar en dan weer een goede reis huiswaards.
De rest van de foto's houden we nog van je tegoed -
10 Juni 2007 - 10:03
Babs:
Ben blij dat je nog leeft!! Goed dat je eindelijk met je enquete bent kunnen beginnen. En die mutsen, tja ben bang dat die er in Nederland inderdaad ook zijn. Tijdens mijn onderzoek had de helft "geen zin"! Ik hoop dat het voor jou iets voorspoediger verloopt, maar dat denk ik wel. Je hebt gewoon contact met de Partijleider van het Samiparlement!!! Gaat helemaal goedkomen.
Heel veel succes ermee.
xxx
Babs -
21 Juni 2007 - 17:50
Rie Teeuwen:
We zijn net een paar dagen terug van vakantie en heb je site voor het eerst bekeken. Stikleuk om al je verhalen te lezen en wat heb je veel mooie foto's gemaakt!Het kan niet anders of je moet je daar prima thuis voelen!!
En wat ik zo goed vind van jou is, dat je het plan om naar deze plek toe te gaan ook echt verwezenlijkt hebt! Super!
Ik blijf je verhalen met plezier volgen en hoop nog veel "spannends" te mogen lezen.
Lieve groetjes en natuurlijk succes met alles wat je onderneemt daar.